Meer veerkracht, energie en motivatie

Delen op social media

Vitale medewerkers. Elke organisatie wil ze. De ene HR-manager maakt er al daadwerkelijk een speerpunt van in het beleid en onderneemt acties om de vitaliteit te vergroten. Een ander is nog zoekend en afwachtend naar wat nu het best werkt en past. Eén ding is zeker. Een werkgever kan wel degelijk een bijdrage leveren aan de vitaliteit van zijn professionals.

Anneke Eveleens was nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze learning Mental fitness. Een learning die we ontwikkelden om de mentale gezondheid en veerkracht van professionals te vergroten. Ontwikkelaar en moderator Anneke aan het woord:

“Veel mensen denken bij vitaliteit alleen aan zaken als gezonde voeding en voldoende beweging. Maar de mentale gezondheid is een minstens zo belangrijk onderdeel. Mediteren is een manier om hier gericht mee aan de slag te gaan en deze te verbeteren. Je kunt jezelf door te mediteren ontladen van spanningen en stress, beter omgaan met veranderingen en jezelf opladen met nieuwe energie. Het kan zoveel opleveren terwijl het zo makkelijk in te passen is in je leven. Veel mensen weten alleen niet hóe. Bij sommigen heeft mediteren daarnaast nog het imago van ‘zweverig’. Jammer, want dat is het niet. Realiseer je dat elke interactie tussen mensen een uitwisseling veroorzaakt van gedachten, emoties en energie. Het zenuwstelsel en brein krijgen daarmee elke dag veel informatie te verwerken.  Door mediteren verlaag je je hersengolven naar een frequentie waarop je makkelijker kunt loskomen van deze gedachten, emoties en gevoelens.

We ontwikkelden daarom een learning die professionals laagdrempelig kennis laat maken met mediteren. We noemen deze training bewust mental fitness. Het is echt fitness voor de hersenen! Ik ben er zelf acht jaar geleden mee in aanraking gekomen en zou het liefst van de daken schreeuwen hoeveel het kan bijdragen aan je welzijn. Voor mij is het een onmisbaar onderdeel in mijn leven. Het behoort tot mijn dagelijkse routine. Ik vind het fantastisch dat ik door het ontwikkelen van deze learning ook anderen kan laten ervaren wat meditatie voor je kan doen.

Laagdrempelig
De learning is laagdrempelig van karakter. Dat vond ik een must. Juist omdat mediteren an sich voor sommigen een-ver-van-het-bed-show is. De looptijd is vier weken. Je moet rekenen op zo’n 1 á 2 uur per week. Elke week komt er een ander onderwerp aan bod. Ik begin met uitleg over hoe meditatie werkt. Een kort stukje theorie over de invloed van je hersengolven. Dat helpt om het wat tastbaarder te maken. De learning zoomt vervolgens ook in op inzicht krijgen. Inzicht in de eigen belemmerende overtuigingen en onverwerkte emoties, op welk vlak iemand prestatiedruk ervaart, waar diegene energie van krijgt… En natuurlijk zijn er meditatie-oefeningen. Ik heb passende meditaties gemaakt die geschikt zijn voor beginners. Ik ben enorm trots op het eindresultaat. Natuurlijk heb ik de learning niet in mijn eentje ontwikkeld, maar het voelt toch een beetje als mijn kindje. Naast de rol van ontwikkelaar heb ik bovendien ook de rol van moderator. Dat betekent dat ik de deelnemers tijdens de learning begeleid. Enorm leuk!

Vita-16
Alle organisaties die in de afgelopen jaren de learning hebben aangeboden aan hun medewerkers ervaren een positieve verandering als het gaat om de vitaliteit. Dat kunnen we stellen aan de hand van de resultaten van een gerenommeerde meetmethode. We gebruiken hiervoor de Vita-16, de Nederlandse vitaliteitsmeter die ontwikkeld is door TNO. We hanteren hierbij drie meetmomenten: voorafgaand aan de learning, direct na afloop van de learning en vervolgens twee maanden later. In alle gevallen beoordeelden de deelnemers na de learning hun veerkracht, energie en motivatie beter dan de collega’s die niet hadden deelgenomen. Daar ben ik apetrots op. Deelnemers hebben kennisgemaakt met mediteren en alles wat daarbij komt kijken én merken dat dit een positieve uitwerking op hen heeft. Mijn doel is dan bereikt!”

Op donderdag 6 april om 12.00 u verzorgt Knowhouse een kort lunch-webinar over mental fitness. Aan mij de eer om je te vertellen hoe je de kracht van mediteren in je organisatie kunt inzetten om te komen tot medewerkers met een goede mentale conditie. Deelnemen is kosteloos en vanzelfsprekend geheel vrijblijvend. Aanmelden kan hier