Baby-expert Fransje

Delen op social media

Eind 2023 volgde pedagogisch medewerker Fransje de cursus Baby-expert bij Knowhouse. Ze werkt bij Nummereen Kinderopvang, onder andere op de dagopvang van locatie Zilverackers, waardoor ze het geleerde direct in de praktijk kan toepassen. Samen met haar collega’s stimuleert ze de ontwikkeling van de baby’s en haalt ze veel plezier uit het werken met de allerkleinsten.

Wat houdt de cursus Baby-expert in?
Fransje legt uit: “Baby-expert is een specialistische cursus gericht op de ontwikkeling van baby’s. We gingen dieper in op hoe baby’s reageren, hun ontwikkeling in het eerste jaar en hoe je daar invloed op kunt hebben. Hoe benader je een baby en hoe reageert deze op alle prikkels eromheen? Maar ook: welke uitdagingen kun je een baby bieden.”
 
Aanrader voor iedereen
“Ik vind de cursus Baby-expert een aanrader voor iedereen die met baby’s werkt, zelfs als je, net als ik, al jarenlang ervaring hebt. Het is een aanvulling op wat je vaak al automatisch doet. Je leert welke invloed je hebt op de baby’s door een bepaalde benadering en hoe je met kleine dingen het verschil kunt maken. We leerden om afstand te nemen en bewuster bezig te zijn met de specifieke ontwikkelingsvraag van elk kindje. Hoe kun je een kindje extra uitdagen? Bijvoorbeeld met een spelletje ‘kiekeboe’ of door naast het kindje te gaan liggen en te benoemen waar het naar kijkt. Het geleerde kon ik niet alleen zelf direct in de praktijk toepassen, maar ik heb ook samen met mijn collega’s gekeken naar wat we binnen het team konden verbeteren.”

Digital social learning
“Het mooie aan digital learning is dat je je eigen tijd kunt indelen, waardoor je het op een moment doet dat jou uitkomt. Via het digitale platform van Knowhouse kregen we opdrachten die werden ondersteund met filmpjes, blogs en artikelen, en we konden onze ervaringen delen met andere deelnemers (collega’s van andere locaties). Omdat ik moeder ben van twee jonge kindjes (2,5 jaar en 7 maanden) en mijn man ’s avonds werkt, vond ik het soms wel pittig om – na een dag met de kinderen en het huishouden – nog geconcentreerd aan de slag te gaan. Ik vond het wel heel leuk om alles te oefenen op mijn dochtertje. Voornamelijk door tijdens een drukke dag even gas terug te nemen en te kijken waar de behoeftes liggen. De was kan ook later, dacht ik dan. De afgelopen maanden waren een hele uitdaging, maar alle energie die we in de ontwikkeling van de kindjes hebben gestoken, werpt nu echt zijn vruchten af.”

Blijven prikkelen
“De diverse vormen van de cursus zorgden ervoor dat je continu geprikkeld werd. De ene keer keken we een filmpje als intro van een opdracht en de andere keer doken we de literatuur in. Dit maakte het afwisselend. De moderator hield alles in de gaten en gaf feedback, wat prettig was omdat je dan direct weet of je op de goede weg zit. We konden ook sparren met collega’s, vragen stellen en ervaringen delen, wat voor nieuwe invalshoeken zorgde. Alles wat je maakt, zet je digitaal weg en daarop ontvang je tips en tops.”